top of page

OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET 2014

Opetussuunnitelman perusteet 2014 korostaa laaja-alaisen ja ilmiölähtöisen opetuksen merkitystä. On tärkeää, että oppilas osaa soveltaa oppimiaan tietoja ja taitoja erilaisissa konteksteissa, ei vain tietyn oppiaineen tunnilla. Näin oppilaan ajattelun ja ymmärryksen kehittyminen ja uusien taitojen oppiminen otetaan huomioon kokonaisvaltaisesti. Oppilas nähdään aktiivisena toimijana, ja opetuksen tehtävänä on tukea oppilaan itsetunnon ja identiteetin kehittymistä. Lisäksi oppilaalle annettava palaute, ohjaus, tuki ja eriyttäminen nähdään oppimista edistävinä tekijöinä.
 
Uuden opetussuunnitelman henkeä noudattaen myös Meriseikkailu perustuu laaja-alaiseen oppimiskäsitykseen ja ilmiölähtöiseen opetukseen. Meriseikkailun tehtävät on suunniteltu siten, että ne ylittävät perinteiset oppiainerajat ja mahdollistavat monipuolisen ajattelun ja taitojen kehittymisen. Esi- ja alkuopetuksen laaja-alaisista tavoitteista Meriseikkailu keskittyy erityisesti monilukutaidon (L4) vahvistamiseen: " Oppilaita kannustetaan käyttämään ja tuottamaan erilaisia tekstejä, nauttimaan niistä sekä ilmaisemaan itseään niiden avulla. Kirjoitettujen tekstien perusluku- ja kirjoitustaito kehittyy ja sujuvoituu. -- Oppilaille luodaan runsaasti tilaisuuksia kysyä ja ihmetellä, kertoa tarinoita, esittää näkemyksiään ja jakaa kokemuksiaan monenlaisia välineitä ja ilmaisun keinoja käyttäen". (POPS2014:102) Oppilaille muodostuu laaja tekstikäsitys ja he pystyvät soveltaa hankkimaansa tietoa eri tilanteissa.
 
Toinen laaja-alaisen osaamisen alue, johon Meriseikkailu keskittyy on Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1). Meriseikkailun tehtävät on suunniteltu monipuolisiksi ja itsenäistä ajattelua kehittäviksi: " Monipuolinen liikkuminen ja motoriset harjoitukset tukevat ajattelun kehittymistä ja oppimista. Muistin, mielikuvituksen sekä eettisen ja esteettisen ajattelun kehittymistä tuetaan satujen ja tarinoiden, pelien, lorujen, laulujen ja leikkien, taiteen eri muotojen sekä monipuolisen vuorovaikutuksen avulla." (POPS2014:101) Meriseikkailun tehtävät on suunniteltu siten, että jokainen oppilas saa mahdollisuuden kokea onnistumisen tunteita ja tuntea itsensä pystyväksi ja taitavaksi tekstien tuottajaksi ja tulkitsijaksi.
 
Meriseikkailun päällimmäisenä tavoitteena on luku- ja kirjoitustaidon vahvistaminen, johon pyritään tarjoamalla lapselle monipuolisia mahdollisuuksia harjoitella taitojaan ja ilmaista itseään. Meriseikkailu sisältää tehtäviä, joiden avulla lapsi saa
 
  • tulkita ja tuottaa erilaisia tekstejä
  • toimia erilaisissa vuorovaikutustilanteissa
  • innostua tarinoista ja kehittää mielikuvitustaan
  • ilmaista itseään draaman ja omien tekstien kautta
 
Tehtävät liittyvät siten suoraan 1-2 -luokan äidinkielen ja kirjallisuuden sisältötavoitteisiin. Lisäksi tehtävien suunnittelussa on otettu huomioon eriyttäminen, mikä mahdollistaa tehtävien hyödyntämisen lapsen erilaisissa kehitysvaiheissa.
bottom of page