top of page

KALLE KAPTEENIN JUHLAVUOSI

 

Vuosi on täynnä erilaisia ja erinäköisiä juhlia. Kalle Kapteeni katselee kuvia vuoden varrelta ja palaa kultaisiin juhlamuistoihin, jossa hän on saanut jakaa monen monta hetkeä yhdessä ystäviensä kanssa. Tee sinäkin samoin ja muistele millaisissa juhlissa sinä olet ollut vuoden aikana.

 

Integroitava aine

Uskonto

 

Tehtävän tavoite

  • Uskonnollisten juhlien eron oivaltaminen muunlaisiin juhlaperinteisiin

  • Itsenäisen pohdinnan harjoittelu sekä omien henkilökohtaisten kokemusten yhteyden ymmärtäminen käsiteltävän aiheen osalta

  • Hienomotoristen taitojen harjaannuttaminen (kirjoittaminen)

  • Lukemisen harjoittelu

  • Vuorovaikutustaitojen kehittäminen parityöskentelyn ja ryhmäkeskustelun kautta

 

Tarvittavat välineet

  • Juhlakalenterimoniste (vuodenajat ja kuukaudet merkittynä)

  • Kynä

  • Kuvia vuodenajoista ja nimiä kuukausista taululle kiinnitettäviksi

  • Puolikkaita A4-arkkeja (kahden värisiä)

 

Harjoitteen sisältö

Jokainen oppilas kirjoittaa opettajan tekemään monisteeseen erilaisia juhlia koko kalenterivuoden ajalta. Opettaja on asettanut taululle kuvia aikajärjestykseen jokaisesta vuodenajasta ja kuukaudesta helpottamaan oppilaan muistamista. Juhlat luokitellaan sekä vuodenajan että kuukauden alle. Tarkoituksena on kerätä muistiin kaikki mahdolliset juhlat, jotka oppilas vain voi mieleensä palauttaa. Tämän jälkeen oppilaat saavat parin, jonka kanssa voidaan vielä yhdessä pohtia juhlien samankaltaisuuksia ja eroavaisuuksia. Oppilaat voivat yhdessä täydentää monisteitaan.

 

Tämän jälkeen alkaa yhteinen osuus. Oppilaat saavat vuorotellen pareittain sanoa kaksi juhlaa monisteistaan, jotka he saavat tulla eteen kirjoittamaan puolikkaille A4-arkeille. Monisteista yritetään kerätä kaikki mahdolliset erilaiset juhlat. Opettaja antaa tässä yhteydessä tietyn värisen kartongin tietylle juhlalle (uskonnosta tulevat juhlapyhät tietyllä värillä, muut tietyllä). Kun kaikki oppilaiden ajatukset on kerätty taululle, mietitään mitä värikoodit voisivat tarkoittaa. Oppilaiden olisi tarkoitus oivaltaa, että osa juhlista nivoutuu uskonnollisiin perinteisiin ja traditioihin sekä osa esimerkiksi kulttuuriperintöön sekä henkilökohtaisiin juhla-aiheisiin. Tässä yhteydessä olisi merkittävää hieman valottaa esimerkiksi luterilaisuuden kautta, minkä takia tiettyä juhlaa esimerkiksi juhlitaan (esim. pääsiäinen - mitä silloin tapahtui). Kaikkia ei tarvitse käydä läpi, vaan olisi merkittävää syventyä niihin, joita aikaisemmin uskonnon tunnilla on käyty läpi tai jotka tulevat pian ajankohtaisiksi.

 

Eriyttäminen

Jokaiselle oppilaalle varataan henkilökohtaisesti aikaa pohtia omia kokemuksiaan ja niistä kumpuavia juhla-aiheita ensin itse. Osalle oppilaista itsenäinen työskentely sujuu paremmin. Vuorovaikutustaitojen sekä yhteistyötaitojen harjaannuttaminen on myös keskeistä, joten parityöskentely ja luokassa tapahtuva yhteinen keskustelu on myös tärkeä seikka opetusta järjestäessä. Jokainen oppilas voi omaan persoonaan sekä oppimistapaansa heijastuen osallistua eri toimintavaiheisiin omanlaisella aktiivisuudella, vaikka opettaja ei tätä opetuksessaan korostaisikaan.

bottom of page