top of page

KALEVI KOLIBRI JA KINKKISET HYMIÖT

 

Kalevi Kolibri on juuri saanut uuden kännykän. Siihen tulee ensimmäinen viesti. Kalevi ei kuitenkaan osaa tulkita viestiä, sillä siinä on ihan hassu naaman kuva. Kalevi tarvitsee apuasi. Osaatko sinä päätellä, mitä erilaiset hymiöt tarkoittavat?

 

Intergroitava aine: ET

 

Tehtävän tavoite:

  • Pohdinta: mitä Internetissä on sopivaa sanoa ja mitä ei
  • Hymiöiden merkitykset, tunnetaidot
  • Tekstiviestin/ What’s app -viestin kirjoittaminen
  • Adjektiivit

 

Tarvittavat välineet:

  • Jokaiselle oppilaille tulostetut hymiöt (liitteenä)
  • Sinitarraa
  • Kirjoitusvälineet ja –vihko

 

Harjoitteen sisältö:

Ensin oppilaille tulostetaan erilaisia hymiöitä, joiden viereen heidän tulee kirjoittaa, mitä ne heidän mielestään tarkoittavat. Näin harjoitellaan paitsi kuvien tulkintaa myös adjektiiveja. Hymiöt leikataan irti arkista ja niiden toiselle puolelle laitetaan sinitarraa.

 

Seuraavaksi opettaja kirjoittaa/heijastaa/askartelee taululle erilaisia tekstiviestejä. Oppilaiden tehtävänä on lisätä viestiin sellaisia hymiöitä, joiden ajattelevat olevan sopivia kyseiseen viestiin. Esimerkkejä viesteistä:

 

Hei Kalevi! Muistithan ottaa tänään uimaräpylät mukaan kouluun? T: Äiti

Onpa tylsää, ei taaskaan mitään tekemistä. Tuu meille? T: Ville

Anteeksi, tulen hieman myöhässä! T: Hilma

 

Kun oppilaat ovat vieneet mielestään sopivan hymiön, katsotaan millaisia hymiöitä taululle on saatu. Keskustellaan hymiöiden eroista ja mietitään, miten viesti muuttuu jo hymiötä vaihdetaan.

 

Seuraavaksi keskustellaan siitä, millaisia tekstiviestit tai internetissä lähetetyt viestit ovat. Mitä viestiin voi kirjoittaa ja mitä ei ja miten viestillä kommunikointi eroaa kasvokkain käydystä kanssakäymisestä?

 

Oppilaille voidaan antaa kirjoitustehtäväksi kirjoittaa viesti jossain tietyssä tilanteessa, esim. opettajalle, jos on ollut pois koulusta tai kaverille jota haluaa pyytää mukaan uimareissulle.

 

Eriyttäminen:

Oppilaat voivat keksiä myös omia hymiöitä tai tehdä pieniä näytelmiä, joissa vuorosanat on korvattu hymiöillä.

 

Oppilaiden kanssa voidaan keskustella nettikäyttäytymisestä laajemminkin, esimerkiksi erilaisista peleistä ja sosiaalisen median kanavista. On kuitenkin otettava huomioon eri sivustojen ikärajat.

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page