top of page

 

WAU MIKÄ RYTMI, AMERIKKALAINEN AMEBA!

 

Amerikkalaisella ameballa on rytmi veressä. Hän rakastaa erilaisia rytmejä ja tekee soittimen melkein mistä vaan. Nyt hän tarvitsee lisää soittajia bändiinsä, joten hyppää mukaan!

 

Integroitava aine: Musiikki

 

Tehtävän tavoite:

  • Harjoitella tavujen hahmottamista: Missä menee tavuraja, pitkien sanojen tavutus

  • Musiikin käsitteistöstä: Kehorytmit, perussyke, tempo, taa ja ti-ti, tauko

  • Yhteissoitto, luovuus, koordinaatio

 

Tarvittavat välineet:

  • Sanomalehdistä rullattuja putkia (jokaiselle oppilaalle kaksi)

 

Harjoitteen sisältö:

Ennen harjoitteen aloittamista oppilaiden kanssa on käyty läpi rytmit taa ja ti-ti sekä tauko.

Lapset ja opettaja asettuvat istumaan rinkiin. Opettaja aloittaa lyömällä sanomalehdillä perussykettä vuorokäsin lattiaan haluamassaan tempossa (aluksi rauhallinen). Opettaja kehottaa oppilaita seuraamaan opettajan tempoa; Oppilaat yhtyvät mukaan ja syke pyritään pitämään tasaisena. Pikkuhiljaa opettaja alkaa vuorotellen kiihdyttää ja hidastaa tempoa, oppilaiden tehtävä on pysyä samassa tempossa kuin opettaja.

Seuraavassa harjoituksessa tavutetaan sanoja opettajan antamassa rytmissä. Opettaja korostaa, että jokainen tavu saa yhden lyönnin. Rytmit ovat näkyvissä luokan edessä yksinkertaisina taa ja ti-ti –nuotteina. Jokainen rytmi on yhden tahdin mittainen. Esim.

 

ME-RI-HE-VO-NEN            (titi titi taa tauko)                 

VIL-LE VA-LAS                        (taa taa titi tauko)            

PUI-NEN SOU-TU-VE-NE     (taa taa titi titi)              

A-LE-TAAN SOU-TA-MAAN   (titi taa titi taa)          

LOI-SKIS JA LÄTS                        (taa titi taa tauko)       

 

Kun kaikki rytmit ovat kaikille tuttuja, oppilaat voidaan jakaa pienempiin ryhmiin, joilla kaikilla on oma rytminsä soitettavana. Näin saadaan kokonaisuudesta moniääninen. Yhteissoiton aikana on myös syytä kiinnittää huomiota tempoon, jonka tulisi pysyä koko ajan tasaisena. Välillä voidaan soittaa aivan hiljaa, sitten voimakkaasti.

 

Eriyttäminen: Rytmeistä voidaan tehdä koko ajan vaikeampia, lisäten erilaisia aika-arvoja, esimerkiksi pisteellisiä nuotteja sekä tahteja, joiden ensimmäinen isku on tauko.  Oppilaat voivat myös keksiä omia sanoja, joista tekevät rytmejä.

 

Seuraavalla tunnilla voidaan esimerkiksi ottaa käyttöön rytmisoittimia tai käyttää kehorytmejä. Rytmit voidaan yhdistää johonkin sopivaan lauluun, jolloin ne toimivat säestävässä roolissa.

 

bottom of page